Meest gestelde vragen over bitfitting en bitten bij paarden part 1

Tijdens mijn werk als bitfitter krijg ik regelmatig vragen over wat ons vak precies inhoudt en welke bit voor welk type paard het meest geschikt is. Dit leek mij een mooie aanleiding om deze vragen te gaan verwerken in een blog.

Heb je zelf vragen en zie je die graag behandeld worden? Laat deze dan achter in een reactie.

Wat is bitfitting?

Tijdens een bitfitting gaan we op zoek naar een passend bit voor in de mond van je paard. Zoals wij zelf allemaal een beetje anders zijn geldt dit ook voor jullie paarden. De ene paardenmond is de andere paardenmond dus niet. Hier dient rekening mee gehouden te worden wanneer voor een bepaald bit wordt gekozen. Waar precies op gelet wordt tijdens een bitfitting vindt je terug bij de volgende vraag.

Voor mij als bitfitter is het ook belangrijk dat je je paard tijdens een bitfitting rijdt. Dit geeft veel informatie over de rijtechniek, aanleuning en hoe het paard zich beweegt. Gedurende de bitfitting zal regelmatig van bit gewisseld worden om te zien of verbetering haalbaar is voor paard en ruiter.

Waar wordt op gelet tijdens een bitfitting?

Waar op gelet wordt tijdens een bitfitting is onder andere:

Anatomie: in het geval van een goed opgeleide bitfitter wordt de hele anatomie van het paard bekeken. Een bepaalde bouw, zowel op bot- als spier technisch niveau, heeft invloed op hoe een paard zich verhoudt onder het zadel.

Symmetrie: in het meest gunstige geval is je paard aan beide zijdes gelijk, ook weer zowel op bot- als spier technisch niveau. In het meest realistische geval is je paard dit vaak niet. Als ik het paard bekijk kom ik vaak ongelijke bespiering tegen, een nauwere hoofd – hals verbinding aan één zijde en een verschil in mobiliteit als ik links en rechts met elkaar vergelijk. De informatie die ik hier uit haal koppel ik terug aan de ruiter en vaak worden de vermoedens van hoe het paard onder het zadel aanvoelt hierdoor bevestigd.

De mond van het paard wordt uitgebreid bekeken. Bepaalde anatomische kenmerken kunnen sommige type bitten uitsluiten. Dit wil zeggen dat bepaalde bitten bij voorbaat al niet gaan passen in de betreffende paardenmond, omdat simpel gezegd geen plaats is in de mond of bepaalde kenmerken er voor gaan zorgen dat het bit door het paard als hinderlijk wordt ervaren. Iets wat we ten alle tijde proberen te voorkomen.

Blessures in en rond de mond komen regelmatig voor. Denk hierbij aan kapotte mondhoeken, wondjes naast de mond, blauwe plekken en bloeduitstortingen op de lagen, de tong en het verhemelte van het paard. Dit kan komen door een verkeerd passend bit of de inwerking van de ruiter.

Rijtechniek: nadat het paard eerst al op stand is bekeken gaat er gereden worden. De rijtechniek is van grote invloed op hoe het paard door de rijbaan gaat. Wordt het paard bijvoorbeeld in een wat zwaardere aanleuning of juiste een hele lichte aanleuning gereden, blijft het paard wat strak in de bovenlijn of ontspant hij zich al fijn en wat is de invloed van de ruiter op het bewegen van het paard. Deze informatie dient meegenomen te worden in de keuze van een bit.

Welk bit gebruik ik bij mijn paard met een harde mond?

Ik krijg vaak de vraag: ‘mijn paard maakt zich heel sterk, welk bit kan ik daarvoor het beste gebruiken?’. Nu kan het feit dat een paard zich sterk maakt van meerdere factoren afhankelijk zijn natuurlijk. Eventuele mechanische problemen bij het paard, de rijtechniek van de ruiter en de anatomie van het paard zijn bijvoorbeeld aspecten die van invloed kunnen zijn of een paard zich al dan niet sterk maakt. Dit wordt tijdens een bitfitting gecheckt.

Bitten die uitnodigen om de hand extra op te zoeken, de mond wat meer opsluiten of van zacht materiaal zijn gemaakt worden meestal vermeden. Het beste is om je paard te laten checken door een gediplomeerde bitfitter. Gedurende het rijden tijdens een bitfitting krijg je de meeste informatie over welk bit het fijnst bij je paard en jou past.   

Welk bit gebruik ik bij mijn paard met een gevoelige mond?

Naast bovenstaande vraag krijg ik ook vaak de vragen ‘mijn paard heeft een gevoelige mond, welk bit kan ik het beste gebruiken?’ en ‘mijn paard heeft moeite met het aannemen van mijn hand en kruipt vaak achter de loodlijn, kan ik dit met een ander bit verbeteren?’

Als een paard de ruiterhand niet wil opzoeken, heel licht is in aanleuning en zich vaak oprolt achter de loodlijn kan dit van meerdere factoren afhankelijk zijn natuurlijk. Eventuele mechanische problemen bij het paard, de rijtechniek van de ruiter en de anatomie van het paard zijn bijvoorbeeld aspecten die van invloed kunnen zijn of een paard al dan niet de ruiterhand op wil zoeken. Dit wordt tijdens een bitfitting gecheckt.

Soms is het geval dat de ruiter met een voor de ruiter en het paard ongeschikt bit rijdt, waardoor het paard de ruiterhand niet kan of wil opzoeken. Ook een paard wat al een geruime tijd niet bij de tandarts geweest is kan dit gedrag vertonen.

Vaak gaan we op zoek naar bitten die stil en stabiel in de mond liggen en uitnodigen om de ruiterhand op te zoeken. Wisselen van materiaal wil ook nog wel eens verbetering opleveren. Ik raad aan om een gediplomeerde bitfitter om advies te vragen. De anatomie van de paardenmond is een hele belangrijke in deze kwestie en gedurende het rijden van je paard tijdens een bitfitting krijg je de meeste informatie over welk bit het fijnst bij je paard en jou past.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo, kan ik je ergens mee van dienst zijn?